И вие може да си имате корейска ела

09.02.2018

Корейската ела е гордост за всеки двор. С невероятните си пурпурно-лилави шишарки привлича като магнит погледите на всички минувачи и изпълва стопаните със заслужено самочувствие. Растението идва от планините на Южна Корея  и остров  Джеджу. Този район се характеризира с голямо количество валежи, хладно и влажно лято и тежка снежна зима.

Дървото достига височина 10-18 м и диаметър на ствола 0,7 м. Кората му е гладка, но с мехури от смола и има сиво-кафяв цвят. Листата са игловидни, сплескани, дълги 1-2 см. и широки 2-2,5 мм  и дебелина 0,5 мм. Те са гланцирано тъмнозелени отгоре и с две широки, ярко бели лентички на устицата отдолу. Леко назъбени на върха и оформят спирали върху клончетата. Шишарките са дълги 4-7 см и широки 1,5-2 см. Цветът им е тъмно лилав, а отгоре са покрити с разкъсано фин розовосив мъх.

Корейската ела се отглежда  върху богати,  леко кисели и добре дренирани почви.  Трябва да се избягват влажните почви. Дърветата растат слабо в тежки глинести почви. Растението е студоустойчиво и може да бъде отглеждано във всички части на България. Расте изключително бавно.

Корейската ела страда най-вече от замърсяването на почвата, което се наблюдава в големите градове. Появяват се заболявания  като  сърцевидно гниене в стъблото, кореново гниене и  ръжда. Вредителите, които нападат корейската ела  са: короядите, смърчовите червеи по пъпките, листните  въшки и др.

Ако искате да поръчате разсад за корейска ела, НАТИСНЕТЕ ТУК

Върни се към всички новини