Искате ли да си отгледате захарна царевица?

02.04.2020

Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична стойност. В млечна зрялост те съдържат големи количества захари, белтъчини и мазнини, протеини и сравнително малко скорбяла.

Захарната царевица може да се отглежда успешно на почти всякакви почви. Най-добри резултати се получават на добре разработени, дълбоки, влагоемни, песъчливо-глинести или глинесто-песъчливи терени. Особено подходящи са наносните почви покрай реките. На такива места тя развива мощна коренова система на голяма дълбочина, което й дава възможност да използва влагата и хранителните вещества от по-долните почвени пластове.

Торенето с пресен оборски тор, внесен преди дълбоката есенна оран в обем 300-400 кг на 100 кв. м влияе положително. Добре е напролет преди сеитбата да се добавят по 1-1,2 кг амониева селитра и 1-1,5 кг на 100 кв.м. троен суперфосфат. Това торене увеличава чувствително добива и подобрява качеството на продукцията.

Захарната царевица е топлолюбиво растение. Краткият й вегетационен период дава възможност да се засява по-късно и върху площи, намиращи се на по-голяма надморска височина. При извършване на сеитбата минималнатга температура на почвата трябва да бъде 10-12 градуса на дълбочина 8-9 см. При по-ниска температура поникването протича бавно. Необходими са по-високи температури не само в периода на поникването, но и в първите фази от развитието й.

За да поръчате семена за сладка царевица, НАТИСНЕТЕ ТУК

Върни се към всички новини