Как да се избавим от плесените в саксийките с разсад?

10.03.2024

Много често в саксийките с разсад се появяват различно оцветени плесени. Те отделят токсини, които са опасни за всички живи организми. Ако неглежираме проблема и не вземем своевременни мерки за премахването им, растенията ще загинат още в началния етап от развитието си.

Причини за появата им

Плесените са вид торбести гъби, които се развиват под формата на нишковидно, меко или прахообразно покритие върху различни субстрати. Оцветени са в бяло, сиво, синкаво, синьо-зелено, жълтеникаво или черно, което зависи от вида на патогена. Когато паразитират върху живите организми – отделят токсини.

Плесените се появяват и размножават много бързо поради следните причини:

– повишена влажност на почвата;

– висока влажност на въздуха и температури над 22 градуса по Целзий;

– уплътнена и кисела почва;

– лош дренаж;

– недостатъчно осветление;

– лоша циркулация и обмен на въздуха;

– заразени семена;

– заразена почва.

Наличието на плесени може да унищожи младите растения, както и да доведе до сериозни проблеми с реколтата.

Профилактика

Превантивните мерки са първата линия за защита на разсада от плесени. По-лесно е да предотвратим появата им, осигурявайки подходящи условия: добра осветеност и циркулация на въздуха в помещенията, подходяща влажност на почвата и въздуха, подходяща киселинност на почвата, добър дренаж на контейнерите и внимателно разрохкване на повърхността за увеличаване на въздухопропускливостта, дезинфекция на семената и почвата.

Най-важно е да създадем за разсада подходящи условия, при които няма да се появяват плесени. Спешните мерки при наличието им включват: механично почистване на повърхностния почвен слой, разрохкване на почвата, за да се улесни изсъхването и, преместване на саксийкитее на топло и добре вентилирано място.

Трябва да имаме предвид, че това е само временна мярка, защото хифите на гъбите са способни да проникнат в целия обем на саксийките. Ако вече са се настанили там, тогава ще се появяват отново и отново.

Допълнителната защита включва народни средства:

– почвата се поръсва с дървесна пепел на много тънък слой, а ползите от нея са двойни, защото тя абсорбира влагата и понижава киселинността;

– поръсване на почвата с натрошен въглен или стрит на прах активен въглен, а може да смесим пепел с активен въглен в съотношение 1:2;

– поръсване на почвата с добре измит и дезинфекциран фин речен пясък.

Когато тези методи не работят, тогава е наложително прилагането на химични препарати: КУАДРИС 25 СК е широкоспектърен фунгицид със системно действие срещу гъбични заболявания – използва се за пръскане на почвата и растенията, а дозата е според указанията за ползване. Веднъж на две седмици може да се полива почвата с розов разтвор на калиев перманганат.

Върни се към всички новини