Кога и как да използаме бордолезов разтвор

31.03.2020

Бордолезовият разтвор е старо и широко прилагано средство за борба срещу болести по растенията. Основната му съставка е синият камък, който е над 98-99% меден сулфат. Разтворът на синия камък има кисела реакция, което причинява изгаряния на зелените растения, затова се използва бордолезов разтвор.

Как се получава 1-процентен бордолезов разтвор?

В 90 л вода се сипва 1 кг син камък, който предварително е счукан ситно и е поставен в торбичка от зебло или кошница с гъста плетка. В отделен съд се приготвя варно мляко, като в 10 л вода се слагат 0,750 кг негасена вар или 2 - 2,5 кг гасена вар. Полученото варно мляко се прибавя към синкамъчния разтвор, докато се получи неутрална реакция. Тя се следи с индикаторна хартия /червената лакмусова хартия променя цвета си в синьо/. За 2-процентния

бордолезов разтвор в 90 л вода се сипват 2 кг син камък и по същия начин се неутрализира с варно мляко. Разтворите да не се правят в метални варели и за да няма задръстване на пръскачката, да се използва чиста вода, синкамъчният разтвор и варното мляко да се прецеждат през цедка. Бордолезовият разтвор трябва да се приготвя само в количество, което ще се изпръсква още същия ден. Ако престои за следващия, ще отслабне действието му.

Бордолезовият разтвор има предпазно действие и с него се пръска преди заразяване с болести. Интервалът, през който се правят третиранията, е 7 дни, а карантинният срок е 14 дни. Трябва да се внимава при смесване с други препарати. Препоръчва се да се направи предварителен тест в отделен съд преди работа и ако разтворът се пресече, не трябва да се използва.

1-процентен бордолезов разтвор се препоръчва за борба срещу следните болести: мана по лоза, мана по домати и картофи, къдравост по праскова, ранно и късно кафяво гниене по семкови и костилкови овощни видове, съчмянка по костилкови, бели листни петна по ягоди, листни петна по малина и касис, церкоспо-роза и мана по захарно цвекло. 2-процентният разтвор се използва за зимно пръскане при овошките; За обеззаразяване на семена от пшеница срещу твърда главня се използва синкамъчен разтвор - 2%, приготвят се 4 л за 100 кг семена.

За да поръчате готова смес за бордолезов разтвор, НАТИСНЕТЕ ТУК

Върни се към всички новини