Засаждайте вече малините

12.02.2018

Ако през есента сте пропуснали да си засадите малини, може да го направите рано през пролетта. Ако почвата не е особено богата, преди засаждане се внасят 4-6 кг/кв. м разложен говежди тор, а на по-бедните - до 8-10 кг/кв. м. Вместо говежди, може да се използват 2-4 кг/кв. м разложен овчи тор или 1 -2 кг/кв. м птичи тор. Площта се наторява и с 80-100 г/кв. м обикновен суперфосфат или 40-50 г/кв. м двоен суперфосфат. На по-леки почви се внася още и по 20-30 г/кв. м калиев сулфат, може да се замени с 3-5 пъти повече растителна пепел. Наторява се цялата площ. Мястото се обработва най-малко на 35-40 см. За да се подобри физико-механичният състав на почвата, е полезно да се внесе 3-4 кг/кв. м сгурия.

Грижливо трябва да се унищожават и няколко пъти да се съберат многогодишните плевели. Ако площта не е изчистена добре от тях, почти не е възможно да се направи това след засаждането, без да се употребяват хербициди. В такива случаи 2-3 седмици преди дълбоката обработка се пръска с раундъп, разтворен в 40-60 л вода (1-1,2 л/дка). Посадъчните дупки са с размери 35x40x35 см, но само когато мястото не е обработено цялостно. Ако почвата е добре обърната, се правят малки дупки, колкото да се поберат корените на растенията. Засажда се в редовете, разстоянието между тях е 40-60 см. Торовете не се слагат в посадъчните дупки, тъй като има опасност да потиснат прихващането и началното вкореняване на растенията.

Става след тикви, не може след ягоди

Малината се развива добре след фасул, грах, моркови, краставици, тикви, дини. Добри предшественици са също люцерната, детелината и житните треви при условие че бъдат разорани поне 3-4 месеца по-рано. Неподходящи предшественици са картофите, доматите и пиперът, понеже те имат някои общи болести с корените на малината. По същите причини малината не трябва да се засажда поне 3 години след изкоренени ягоди, малини, къпини, стари овощни градини, горски дървета и храсти.

За да си поръчате разсад от малини, НАТИСНЕТЕ ТУК

Върни се към всички новини